White eagle

#tentoonstelling

 

Elke cultuur die in contact is gekomen met arenden heeft er een mythologie omheen ontwikkeld. In de oude Azteekse traditie vertelde de oppergod het volk dat het zich moest vestigen waar ze een neergestreken arend op een cactus een slang zagen eten (Mexico-Stad). Voor de Grieken was de adelaar gewijd aan Zeus die vaak zijn gedaante aannam om de bliksem en donder te dragen. In de Egyptische hiërogliefen staat de arend voor de klinker a en is hij tevens een symbool van de ziel, geest en warmte van het leven. In de vroege christelijke mystiek was de arend een symbool van wederopstanding. 

 

Een witte arend met gespreide vleugels nodigt uit tot spirituele groei in verbinding met de aarde en creëert de mogelijkheid om drager te worden van een nieuwe scheppende kracht in de wereld.

 

Artistieke intentie

Mijn inspiratie vindt zijn oorsprong in de natuur met een bijzondere aandacht voor licht in zijn breedste betekenis, van een zonnestraal die op een herfstavond door een blad sijpelt tot de helderheid waarmee we een inzicht ervaren. Elke compositie of kunstwerk is een zoektocht naar de juiste stemming of beeld passend bij mijn verbeelding. Daarbij speelt in muziek het manipuleren van de klankkleur met hedendaagse technieken en het mengen van die timbres een belangrijke rol. De Gulden Snede ligt aan de basis van het vormelijke aspect van mijn composities en kunstwerken. Ik hoop op deze manier mijn inspiratie te kunnen dienen en een link te verzekeren met de natuur.

 

www.tomcollier.be